V mesecu novembru smo v oddelku Metulji sodelovali v projektu Mednarodni dan strpnosti. V oddelku smo se z otroki veliko pogovarjali o strpnosti, nestrpnosti in prijateljstvu. Spoznavali smo pomen obeh pojmov ter otrokom želele izpostaviti problem nestrpnosti. Otroci so v projektu spoznavali pravljice, ki se nanašajo na samo temo.

Sledile smo ciljem:

  • Otroci se zavedajo strpnih odnosov v družbi.
  • Otroci prepoznavajo nestrpnost in posledice, ki jih prinaša.
  • Otroci vzpostavljajo prijateljske odnose.
  • Spodbujanje otrok k medsebojnemu spoštovanju.

Izvedle smo dejavnosti. Jutranji krog smo izkoristile za pripovedovanje pravljic. Otroci so spoznali pomen strpnosti za naše odnose. Poglabljali smo se v odnose, otroke pa spodbujale k razmišljanju, kako prijatelja osrečiti z lepo besedo. Otroci so pri tem izražali veselje in občutke. Prepevali smo pesmi o prijateljstvu. Izdelali smo škatlico prijateljstva. Otroci so naključno izžrebali prijatelja s katerim so se igrali, družili, ob koncu pa likovno ustvarjali. Vsak posameznik je na list papirja izžrebanemu otroku z risbo sporočil dejanja, besede katere mu je želel nameniti. Igrali smo se socialno igro Krog strpnosti in prijateljstva. Otroci so bližnjemu prijatelju namenili lepo besedo. V igro sva bile vključene tudi me, ki smo otroke ves čas spodbujale.

Projekt smo zaključili z obiskom župana občine Miren-Kostanjevica ter pravljico, Kdo je napravil Vidku srajčico. Na temo pravljice smo tudi likovno ustvarjali, otroci pa so urili fino motoriko. Urili so spretnost šivanja ter sešili vsak svojo srajčico. Izdelke ter prebrane knjige smo razstavili na vhodu vrtca skupaj s škatlico lepih besed, s katero smo želele vključiti tudi starše.

Zapisala: Mojca Šinigoj